Paskelbtas antrojo etapo paslaugų viešasis pirkimas

2018-07-04

Aplinkos ministerija paskelbė konkursą Lietuvos Respublikos teritorijos bendrojo plano rengimo antrojo etapo paslaugoms įsigyti. Įmonės, organizacijos, ekspertai ir jų konsorciumai savo pasiūlymus bendrųjų sprendinių formavimo (koncepcijos) 2050 m. parengimui gali teikti iki rugpjūčio 20 d.

Lietuvos Respublikos teritorijos bendrasis planas (LRBP) yra dokumentas, nustatantis šalies teritorijos erdvinio vystymo kryptis, naudojimo ir apsaugos prioritetus. Jis rengiamas 3 etapais: 1) Lietuvos teritorijos esamos būklės padėties įvertinimas, 2) Bendrųjų sprendinių 2050 m. formavimas – koncepcijos (erdvinio vystymo krypčių ir teritorijos naudojimo funkcinių prioritetų) parengimas, 3) LRBP rengimo etapo sprendinių 2030 m. konkretizavimas.

„Siekiame, kad naujasis šalies teritorijos bendrasis planas būtų efektyvus, veikiantis, gyvybingas ir integralus kompleksinis dokumentas, padėsiantis racionaliai panaudojantis turimus šalies teritorijos išteklius ir potencialą, suderinantis skirtingų sektorių interesus, – teigia aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė. – Šio dokumento parengimas – vienas svarbiausių Vyriausybės prioritetų, įtrauktas į Strateginių projektų portfelį. Todėl laukiame ambicingų kolektyvų, sudarytų iš skirtingų disciplinų specialistų ir galinčių apsiimti svarbiausio Lietuvos erdvinės plėtros plano rengimą“.

Prieš pradėdami antrąjį etapą, kurio metu turės būti parengta koncepcija (vizija) 2050 metams, rengėjai turės pabaigti pirmojo etapo metu pradėtą esamos būklės analizę: pateikti kultūros ir kultūros paveldo, kraštovaizdžio, gamtos vertybių ir ekosistemų apsaugos dalies, visų sektorių tarpsektorinę analizę ir įvertinimą. Todėl projekte ypač svarbi ne tik aukšta specialistų kompetencija, bet ir gebėjimas dirbti komandoje ir derinti skirtingus užsakovų lūkesčius, visuomenės interesus. Atvirumas naujos kartos Lietuvos bendrojo plano rengimo procese užima ypatingą vaidmenį, todėl pirkimo laimėtojai turės užtikrinti, kad visuomenė, specialistai būtų ne tik informuoti, bet ir realiai įtraukti į LRBP rengimą: šiemet jau įvykę trys forumai patvirtino, kad galimybė keistis idėjomis leidžia geriau organizuoti teritorijų planavimą ir siekti kokybiškiausių rezultatų.

Visų sektorių tarpsektorinė analizė turės būti atlikta ne vėliau kaip iki 2018 m. gruodžio 5 d., o LRBP Bendrųjų sprendinių formavimo (koncepcijos) dalies parengimas – ne vėliau kaip iki 2019 m. liepos 31 d. Darbai turi būti įgyvendinami laikantis ne tik Lietuvos teisės aktų, bet ir tarptautinių įsipareigojimų nuostatų, todėl galutinė medžiaga turės remtis Jungtinių Tautų Naująja miestų darbotvarke, JT Tarptautinėmis miestų ir gyvenviečių teritorijų planavimo gairėmis.

Daugiau informacijos – Aplinkos ministerijos parengtose atviro konkurso sąlygose bei el. paštu marius.narmontas@am.lt arba donatas.baltrusaitis@am.lt. Kviečiame dalyvauti viešajame pirkime!

Kontaktai
A. Jakšto g. 4, LT-01105 Vilnius
Rekvizitai

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija
Kodas 188602370
A. Jakšto g. 4, LT-01105 Vilnius