XII Lietuvos urbanistinis forumas – apie Lietuvos ateities viziją

2018-11-27

„Vienas žmogus neišspręs pasaulinių iššūkių. Reikalingas skirtingų sektorių susitelkimas, visapusiškas požiūris į problemą, kaip numatyta Darnaus vystymosi darbotvarkėje. Nuolat greitėjantis gyvenimo tempas, naujos technologijos leidžia idėjas įvykdyti greičiau, tačiau turime išlaikyti vieną kryptį ir turėti aiškią viziją,“ – dvi dienas trukusio XII Lietuvos Urbanistinio forumo metu kalbėjo aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė.

Pirmoji forumo dalis buvo skirta aptarti Lietuvos strategiją ir galimybes urbanistinės politikos vystymui. Finansų viceministras Darius Sadeckas susirinkusiems pristatė strateginio planavimo ir biudžeto formavimo sistemos pertvarką, kurios tikslas sumažinti strateginių dokumentų skaičių bei susieti strateginio planavimo, programavimo ir finansavimo sistemas. Virginija Baniūnienė, Vyriausybės kanceliarijos vyresnioji patarėja, apžvelgė valstybės viziją – Nacionalinę pažangos programą (NPP) ir jos ryšį su kitais nacionalinės svarbos planavimo dokumentais. Marius Narmontas, Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento direktorius, pristatinėdamas Lietuvos Respublikos teritorijos bendrąjį planą (LRBP), pabrėžė, jog į šio plano kūrimą stengiamasi įtraukti kuo daugiau institucijų, siekiant, kad šios suvoktų, kad tai visų planas.

Svečias iš Belgijos Johan Van Reeth savo pranešimu „Urbanistinio planavimo vakar ir šiandien: pamokos iš Belgijos“ pasidalino Flandrijos patirtimi planuojant šio regiono vystymosi strategiją. Pasak jo, Lietuva kaip ir Flandrija turi nemažai panašumų, todėl ši patirtis gali būti naudinga vystant Lietuvos regionus.

Viešnia iš Austrijos Daiva Jakutytė-Walangitang savo pranešime „Pažangių ir atsparių miestų planavimas: tarp valdymo, transformacijos ir integracijos“ pastebėjo, jog užsienyje labai pasigenda didesnio Lietuvos matomumo ir aiškiai apibrėžtos miestų politikos vizijos. Pasak jos, dabar yra metas Lietuvai sukurti savo miestų identitetą, paremtą vertybėmis, išgrynintomis planuose.

Dieną prieš, trečiadienį, buvo įteikti šiemetiniai Aplinkos ministerijos apdovanojimai už kūrybinius laimėjimus architektūros ir urbanistikos srityse. Taip pat buvo įteiktas apdovanojimas ministerijos organizuojamo Kraštovaizdžio architektūros darbų konkurso laimėtojui.

Geriausiu architektūros kūriniu išrinktas verslo centras „Green Hall 2“ Vilniuje. Jo architektūrinę koncepciją sukūrė danų architektai Ulrik Raysse ir Ricardo Paternina iš „Arrow architects“, o techninį ir darbo projektus kartu su jais parengė lietuvių architektai Antanas Gvildys ir Edimtas Šimeliūnas iš architektūros studijos „Archinova“.

„Green Hall 2“ projektas, aplinkos viceministrės Rėdos Brandišauskienės žodžiais, vadovavusios vertinimo komisijai, yra išskirtinis subtilia biurų pastato derme su aplinka. Projektų sėkmę, pasak viceministrės, lemia ne tik architektų kūryba – svarbus yra ir užsakovų vaidmuo, nes jie pateikia užduotis architektams. Verslo centrą „Green Hall 2“ plėtoja SBA grupės nekilnojamojo turto inovacijų bendrovė „Urban Inventors“.

Apdovanojimą už geriausią urbanistikos kūrinį pelnė „Ogmios miesto“ viešųjų erdvių urbanistinė transformacija Vilniuje. Buvusio karinio sovietų miestelio teritoriją prikėlė bendrovės „DO architects“ architektų grupė: Algimantas Neniškis, Andrė Baldišiūtė, Vaiva Šimoliūnaitė ir Gediminas Aismontas. Kaip sakė Rėda Brandišauskienė, „Ogmios mieste“ daugiausia dėmesio skirta žmogui – teritorijoje neiškilo aukštų pastatų, bet atsirado jauki, estetiška erdvė, pritaikyta visokių amžiaus grupių žmonėms.

Kraštovaizdžio architektūros darbų konkursą laimėjo Telšių rajono savivaldybės administracijos įgyvendintas projektas „Telšių miesto urbanizuotos teritorijos gamtinio karkaso formavimas ir stiprinimas“. Šio projekto ir autorius, ir vykdytojas – architektas Algirdas Žebrauskas. Viena iš projekto sudėtinių dalių – Masčio ežero, kuris buvo vienas labiausiai užterštų vandens telkinių Lietuvoje, pakrančių sutvarkymas. Apžėlusios švendrėmis ir krūmynais jos per kelerius metus buvo neatpažįstamai pakeistos – išvalytos, nukastos, apželdintos, nutiesti takai. Šiuo metu projektas yra tęsiamas: kuriama Masčio pakrantės želdynų tąsa į miesto centrą: Vyskupo rūmų sodą ir Bernardinių sodą.

„Vienas žmogus neišspręs pasaulinių iššūkių. Reikalingas skirtingų sektorių susitelkimas, visapusiškas požiūris į problemą, kaip numatyta Darnaus vystymosi darbotvarkėje. Nuolat greitėjantis gyvenimo tempas, naujos technologijos leidžia idėjas įvykdyti greičiau, tačiau turime išlaikyti vieną kryptį ir turėti aiškią viziją,“ – dvi dienas trukusio XII Lietuvos Urbanistinio forumo metu kalbėjo aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė.

Kontaktai
A. Jakšto g. 4, LT-01105 Vilnius
Rekvizitai

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija
Kodas 188602370
A. Jakšto g. 4, LT-01105 Vilnius